Glosateca

Recurs

Nyacres i Patacades

Comparteix aquest recurs

Informació extreta del Manual de Glosa (Cor de Carxofa) i el llibre Pensar en vers de Josep Vicent Frechina.

Història i origen

Les patacades de Cadaqués es ballen en rogle i s’interpreten sense acompanyament instrumental. Un solista – en l’actualitat Dionís Baró – porta la veu cantant, però qualsevol dels participants pot intervenir-hi espontàniament. El nom del ball ha acabat donant nom a les cobles que s’hi canten , patacades: quartetes heptasil·làbiques amb rima única de versos parells. La formulació d’aquestes patacades està bastant restringida al repertori de textos que els participants guarden en la memòria, que poden reproduir-se fidelment, refer-se parcialment tot adaptant-los a les circumstàncies, preparar-se prèviament o, ara, de forma molt ocasional, improvisar-se.

A més de les patacades de Cadaqués, a l’Empordà hi ha notícia d’altres balls cantats amb textos improvisats com les corrandes de Palamós, les farandoles, les tiranes o les nyacres.

El ball de nyacres es ballava a Castelló d’Empúries per Carnestoltes: dues parelles en quadre dansen puntejant puntejant i creuant-se diagonalment. Té una gran importància el cantador que improvisi nyacres (corrandes) al·lusives. S’acompanyaven al so de castanyoles fetes amb nyacres i closques de petxina,i d’aquesta circumstància va prendre nom el ball.

 

La tonada

L’estructura de la nyacra s’adapta molt bé als nous codis funcionals de la cançó improvisada: té una melodia molt senzilla sense cap exigència vocal i una part d’interpretació col·lectiva que la fa especialment adequada per a les formes actuals d’improvisació participativa.

Per acompanyar-la se sol utilitzar el to de Do o Re. La seqüència d’acords en Do seria : | Do |Sol | Do | Fa | Do | Sol | Do | i a la tornada Do |Sol | Do | Sol | Do |

La seva música s’adapta perfectament a la funció comunicativa que vol desenvolupar: el tercer vers, que marca el moment de suspensió en què es posposa breument el desenllaç de la cobla, acaba sobre l’acord de subdominant, amb la qual cosa text i música uneixen esforços en la seva demanda de resolució, fet que augmenta l’expectativa del públic i, amb ella, l’eficàcia comunicativa de la cançó.

Les patacades, properament.

Estructura

Es tracta d’una quarteta heptasil·làbica amb rima obligada dels versos parells, de la qual es repeteix el tercer vers- estratègia expressiva que allarga la tensió que resoldrà el vers final- i que s’alterna amb una tornada taral·lejada sense text.

Domènech Mallol, de Figueres, en va cantar unes quantes per Joan Tomàs i Lluís Millet l’estiu del 1927:

 

I aquest carrer empedrat

malhaja l’emperador

que les pedres me coneixen

i les amoretes no.

Joan Amades explica que era un ball que ballava la gent vella de Sant Pere Pescador i de Castelló d’Empúries a la platja al so de la guitarra.

 

 

Cantadors històrics

Un dels cantadors històrics i a la vegada actuals de Patacades és Dionís Baró.Les patacades s’entonen havent dinat, amb el combustible renovat de l’àpat, l‘allioli i el vi. Són una corranda pròpia de Cadaqués, ballada en cercle, amb quartetes de versos satírics rimats de manera improvisada. El cantador recita la patacada acompanyat per tots els aquells el volten en rotllana, fent sardana. Després de la quarteta, afegeix com a repicó:

Ella em punteja, em punteja,
ella em punteja a peu pla.
Porta sibilles de plata,
porta sibilles de plom.
Qui la ballarà més bé?
Jo i el pare,
jo i el pare.
Qui la ballarà més bé?
Jo i el pare
i en Peret.
Si en Peret no vol ballar
garrotades, garrotades,
si en Peret no vol ballar
garrotades hi haurà!

Moment actual

 

El ball de nyacres es folkloritzà per formar part del repertori de diversos esbarts empordanesos i les cobles improvisades se n’han emancipat i han esdevingut, durant els darrers anys, un dels gèneres estrella en la revitalització de la cançó improvisada, sobretot a partir de la promoció que en féu el grup De Calaix, i del seu paper protagonista a la Trobada de Cantadors d’Espolla, on cada any es proclama un nou Rei de les Nyacres.

 

Reis de Nyacres 2016-2017

Articles i enllaços

Trobada de Cantadors d’Espolla.

Comparteix recurs