Agenda

Taller de creació de romanços amb Jaume Arnella

23 de febrer de 2019 / 10:00 - 13:30

- 15€
Comparteix aquest esdeveniment
  • Aquest event ja ha passat.

Continuen els Monogràfics de glosa al Tarambana!

Cada mes us proposem una sessió vinculada a la glosa per aprofundir en un tema, en aquest cas a la creació de romanços amb en Jaume Arnella


 

Taller de creació de romanços amb Jaume Arnella

QUÈ?

Taller dirigit a majors de 16 anys.

El Taller de Romanços no és una classe ni és un espectacle, sinó que és una mena de barreja de les dues coses perquè, per una banda, es treballen un seguit de tècniques i, per una altra, es passa una bona estona d’una manera divertida.
L’objectiu bàsic és que tothom vegi que és capaç de confeccionar cançons (lletra i música) sobre el tema que es vulgui. Amb el taller de romanços es pretén donar un mínim de tècniques (de fer lletres i de fer músiques) suficients perquè la gent agafi confiança en sí mateixa i perquè vegin i experimentin com resulta de divertit poder comunicar, a través de petits romanços, la innombrable quantitat d’imatges que contínuament els ballen pel cap.

COM?

Les tècniques són molt senzilles:
 TEXT: A partir d’alguns romanços que prèviament he cantat, distingir un rodolí d’una quarteta; quants versos té una quarteta, quantes síl·labes cada vers; quins versos rimen amb quins. Anàlisis d’altres cançons. Veure el ritme intern de les frases. Elaboració d’una quarteta. Importància dels sinònims, dels modismes i frases fetes. I això es mira de fer no d’una manera acadèmica sinó com una mena de joc en el que hi ha unes eines que cal mantenir ben esmolades per obtenir el màxim d’eficàcia.
 MÚSICA: Distinció entre ritme i melodia. Tipus de ritmes i tipus de melodies. A partir d’una frase concreta treballar diferents ritmes. A partir d’un ritme treballar diferents melodies.
La primera mitja hora de la sessió és de cantada de romanços i d’explicacions. A continuació es fan grups de dos, tres o quatre components i cada grup s’inventa un romanço, com a mínim de tres estrofes, i s’hi posa música. L’estona restant és per posar en comú el treball de cada grup: tots els components del grup canten el romanço i, segons com, l’acompanyen amb dibuixos (o representacions o danses…) il·lustratius de l’acció. També donarem opcions que els romanços siguin improvisats al moment per als glosadors.

 

QUI?

Jaume Arnella Cantant i instrumentista.

Barcelona, Barcelonès, 1943

La seva carrera professional començà el 1967 amb el Grup de Folk, formació amb la qual enregistrà dos discos. Posteriorment formà part de grups emblemàtics de l’escena de la música popular catalana com Els Sapastres, la Cobla Cotofluix i l’Orquestrina Galana. El 1973 inicià la seva carrera en solitari col·laborant assíduament amb el pianista Rafel Sala. A partir del 1987 s’ha dedicat a cantar romanços tradicionals i de composició pròpia. De la seva àmplia discografia cal destacar Cançons de vi i de taverna (1975), Eròtica monàstica (1995), La raó al desig (1997), sobre textos de poetes catalans contemporanis, Les cançons del Pont de les Formigues (1999) i Cançons de la taverna(2000).

El 1991 rebé el Premi Nacional com a intèrpret de música tradicional catalana; el 2001, la Creu de Sant Jordi, i el 2003, el Premi d’Actuació Cívica, de la Fundació Lluís Carulla.

Info de la biografia extreta d’enciclopèdia.cat

INSCRIPCIÓ. Inscriu-te a través del formulari. Places limitades. Des d’Eduglosa apostem perquè totes les activitats que oferim tirin endavant. No obstant això, si el nombre d’inscrits no assoleix un mínim de 10 alumnes, hi ha opcions que s’anul·li.

 

Organitzador
Eduglosa
Correu electrònic:
info@eduglosa.cat
Recinte
Tarambana Espai Cultural i Gastronòmic
C/Bellsolar s/n
Cardedeu, Barcelona 08440
+ Mapa de Google
Telèfon:
938711655
Web:
www.tarambana.cat
Data:
23 de febrer de 2019
Hora:
10:00 - 13:30
Cost:
15€
Comparteix aquest esdeveniment