Qui som?

Eduglosa, el Pla educatiu de Cor de Carxofa

Actualment Cor de Carxofa és l’associació de referència que aglutina els amants de la glosa del Principat i té entre els seus principals projectes l’Escola d’Estiu de Glosa, on es pot descobrir i aprofundir en aquest art -amb itinerari específic de didàctica de la glosa per a docents. Corrandescola és un altre dels projectes impulsat a l’entorn de l’entitat, que inclou formació íntegrament dirigida a mestres i trobades entre diferents centres, per tal que els alumnes es posin a prova davant de companys d’altres centres.

La glosa és un recurs per a millorar l’expressió oral i l’enriquiment del vocabulari, l’aprenentatge musical, la creació, la participació, la comunicació, la seguretat personal i la cohesió social, de grup i l’augment de l’ús social de la llengua catalana entre els joves a qui va dirigit. És una eina interdisciplinar, per a la integració de diferents coneixements, proposada especialment per a integrar-la a les àrees de català i música, però també com a recurs d’integració cultural de persones d’altres cultures (aules d’acollida) i en àmbits d’educació no formal.

Avui el glosat, entès en el seu conjunt, és una activitat de foment de la llengua i de la cultura catalana d’àmbit transversal, fonamentalment lúdic-festiu i educatiu, també intel·lectual i creatiu, que està prenent una rellevància creixent en l’àmbit de l’experiència i la transmissió de la cultura catalana, i ho està fent d’una manera viva, participativa, natural, socialment transversal i integradora alhora.

Amb la voluntat d’aglutinar esforços i recursos, neix Eduglosa, el Pla educatiu de Cor de Carxofa.

Per tal de proporcionar recursos a les persones interessades en la seva difusió com a eina pedagògica i lúdica, Cor de Carxofa impulsa el projecte Eduglosa.cat, un portal web de recursos on comptem amb la col·laboració de la Fundació Carulla i Plataforma per la Llengua. Cor de Carxofa, la Plataforma per la Llengua i la Fundació Carulla signen un conveni per impulsar, conjuntament, Eduglosa.cat, que serà un espai de formació i foment del glosat.

Tres entitats reconegudes en els seus àmbits s’han unit per fomentar la glosa o cançó improvisada en català. Cor de Carxofa, la Plataforma per la Llengua i la Fundació Carulla han signat un conveni per impulsar, de manera conjunta, el portal Eduglosa.cat, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

D’aquesta manera col·laboraran en la creació de continguts, la difusió i el finançament d’aquest projecte educatiu adreçat, prioritàriament, al món docent amb l’objectiu de donar a conèixer la glosa i d’introduir-la a l’aula.

Per desenvolupar aquest projecte, les tres entitats han creat una identitat visual que recull les característiques principals de la glosa, cançó improvisada composta de rima, melodia, mètrica i idea. És per això que la part simbòlica del logotip està composada per una estrofa de 4 versos de set síl·labes triangulars, en la que els colors rimen entre ells i interpreten aquesta cançó improvisada.